Ren botten utan gift

Helena Nilsson är projektledare för SBU-projektet Ren båtbotten utan gift. En informationsträff om alternativ till att måla med båtbottenfärger hölls på Wivstavarvs båtklubb den 3 mars. Från SBS deltog Ronny Svensson och C-G Carlsson. Trycksaker med information tillhandahölls och några ex finns nu i klubbstugan för alla att ta del av.

Allmänt kan sägas att båtbottenfärger indelas i

  • Kemiskt verkande
  • Fysikaliskt verkande.

De kemiskt verkande innehåller bekämpningsmedel och måste ha ett godkännande för att få säljas. Om det står på burken att färgen är godkänd så innebär det alltså att den innehåller en godkänd mängd gift.

De fysikaliskt verkande innehåller inte bekämpningsmedel. Det är endast dessa som får användas norr om Örskär. Det är hemmahamnen som avgör vilken färg man får använda. Även om vi härifrån seglar till västkusten så får vi inte måla båten med Västkustfärg.

Det är främst beväxning med havstulpaner som är problem. De sätter sig fast endast under korta perioder. Varning för dessa perioder kan man få via SMS. Anmäl dig till sms-tjänsten genom att skicka havstulpan start till nummer 71120. Eller varför inte gå en tur i Ångermanälven – havstulpaner dör i sötvatten.

Information finns på SBU   http://www.batliv.se/article.asp?newsid=8482

och den nya hemsidan  http://batmiljo.se/

P1110113_edited-2

 

This entry was posted in Nyheter. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>